Zieke vogels!!!!!

opgezwollen maag en darmen wanneer men op de buik blaast. vermagering, moeilijk ademhalen, happen naar lucht......

we kennen de symptomen allemaal en elke kweker heeft hier last van. vaak grijpt de kweker dan ook naar middeltjes als baycox of esb3 etc om te kuren of preventief te behandelen. men denkt vaak aan coccidiosis bijvoorbeeld.....

 

maar wist u dat in veel gevallen het probleem makkelijk te voorkomen is door u vogel te ontwormen.

ontwormen zal u denken? Ja  een vogel kan besmet raken met wormen (vaak gebeurt dit door bijvoorbeeld uit de natuur onkruid te plukken). de vogel kan besmet raken met verschillende soorten wormen zoals:

haarwormen: kunnen overal in het darmstelsel van de vogel voor komen, van de krop tot aan de blinde darm. Ze zien eruit als haren en zijn nauwelijks zichtbaar in de ontlasting. Als een vogel besmet raakt kunnen ze ontstekingen en verdikkingen in maag en darmen veroorzaken. Hierdoor wordt voeding niet goed opgenomen en verzwakt de vogel in veel gevallen.

 

spoelwormen: bevinden zich vooral in de dunne darm, maar kunnen ook op andere plekken in het maagdarmstelsel aanwezig zijn. De larven van deze wormen dringen het slijmvlies van de darm binnen, beschadigen het weefsel en veroorzaken bloedverlies. Jonge vogels zijn vaak gevoeliger voor een besmetting dan volwassen dieren. 

 

lintwormen:  komt vaak door slakken op het voedsel/onkruid. Wanneer vogels langere tijd besmet zijn kan dat leiden tot verminderde groei, vermagering en zwakheid. Tussen de soorten lintwormen zijn er verschillen in schadelijkheid en bij ernstige infecties kunnen de wormen ontstekingen van het darmslijmvlies veroorzaken op de plaats waar de lintworm zich aanhecht.

 

gaapwormen: Deze worm zet zich vast in de luchtpijp van de vogel en zorgt ervoor dat ademhalen lastig is. Zonder behandeling verzwakt en vermagert het dier. Het lijkt net of besmette vogels hoesten, ze zitten vaak bol en happen naar adem. 

 

om je vogel hierop te controleren kan je elke keer mest laten onderzoeken, maar mede hiervoor is protector van herb bird mix uitgevonden welke geheel op natuurlijke basis door sterke combinaties van natuurlijke ingredienten ook eieren, larven en parasieten doodt. ideaal om onze vogels van vormen af te houden.

geef protector preventief 2x per week om zo een gezond en worm vrij darmstelstel te krijgen en daardoor heel veel problemen (zieke vogels) voorkomt.