Darmstoornis is de grootste reden van sterfte van jonge vogels!!! Vaak hoor of lees je over producten toedienen zoals probiotica, met name uit de duivensport. We moeten echter goed onthouden dat duiven,kippen of parkieten een darmflora (goede darmbacterien) hebben, maar kanaries of onze putters (distelvinken) hebben een darm wie geen bacterien bevatten. Is het dan wel nuttig om zulke producten te geven? 

Bij distelvinken gaat het voedsel onverwerkt naar de jongen of hun eigen spiermaag en daarna naar de kliermaag. We geven daarom al eivoer (zacht voedsel) voor opvoeding van onze jongen. 

Je hebt oplosbare vezels en onoplosbare vezels wie via de kruidenmix aan de vogels worden gegeven. Door het gebruik van voedingsvezels zal de spijsvertering meer inspanning vergen. Het stimuleert de klier en spiermaag van de distelvink zodat deze zich optimaal ontwikkelt 

Voedingsvezels zorgen voor goede ontlasting, dus geen verstopping of diaree. 

Door alleen eivoer te geven van jong tot zelfstandig zijn, zal de spiermaag geen goed doen! Daarom ook toevoegingen van kruiden en bijv kiemzaden. Hoe beter de spijsvertering, hoe sterker en gezonder de vogel. 

Ik heb een speciale ruimix samengesteld voor o.a extra voedingsvezels voor perfecte ontwikkeling, en enzymen wie zorgt voor de vertering van harde zaden welke onze zelfstandige vogels nu ook gaan eten. En daar gaat het vaak mis met overgang van eivoer naar harde zaden. Vaak gaan tijdens de rui bij kwekers de meeste jongen dood. En vaak is dit een hele grote oorzaak. Maar zoals ik al zei men grijpt dan liever naar medicatie omdat ze denken de vogel heeft bijvoorbeeld coccidiose. 

De rui kruiden mix is dus enorm belangrijk in een perfecte ontwikkeling en gezond spijsverteringssysteem. Deze mix is speciaal samengesteld naar wat de vogel in de natuur eet tijdens de rui periode.